Θα βγεις για τσίπουρο και θαλασσινά; Τι πρέπει να προσέξεις;
5 dieTips για να μη πάρεις βάρος στις διακοπές
Καλησπέρα…σε λίγο άλλο ένα καλοκαιρινό Σαββατόβραδο έρχεται και σας κάνω λοιπόν την πρόταση να βγείτε για sushi!
Προσωπικά το sushi το λατρεύω όχι γιατί είναι μόδα στο lifestyle αλλά γιατί το βρίσκω ένα φίνο ‘μεζέ’ με άρωμα θάλασσας και μεγάλη θρεπτική αξία..
Τι είναι λοιπόν το sushi;
Προερχόμενο πριν από πολλά χρόνια το sushi δεν είναι άλλο από μια διαδικασία συντήρησης του ώμου ψαριού. Οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν αυτή την πρακτική όπου ανάμεσα σε φιλέτα ψαριού τοποθετούσαν ρύζι και από τα έκλειναν μια βαριά πέτρα. Το γαλατικό οξύ που παραγότανε κατά την διαδικασία αυτή ‘έψηνε’ το ωμό ψάρι όπως στο ‘τουρσί’.
Καταρρίπτω λοιπόν τον μύθο του ώμου ψαριού καθώς αυτό ‘τουρσοποιείται’ όπως και όλους φανταστικούς ελληνικούς θαλασσινούς μεζέδες
Ποια είναι η θρεπτική του αξία;
Πρώτα από όλα ας αποδομήσουμε λίγο τα στοιχεία του sushi
Περιέχει:
- Ψάρι και θαλασσινά ( γαρίδα, σολομό, τσιπούρα , λαβράκι, καβούρι): Τρόφιμα με πρωτεΐνη υψηλής αξίας, πλήθος ανόργανων στοιχείων όπως ασβέστιο, χαλκό , ψευδάργυρο , φώσφορο κτλ, ω3 λιπαρά με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, αλλά και βιταμινών όπως βιταμίνη Α,Κ,Ε,D. Αποτελούν λοιπόν μια εξαίρετη εύπεπτη επιλογή με πολλά οφέλη στην υγειά.
- Ρύζι: Ένας απλός υδατάνθρακας βάση για την καθημερινή μας διατροφή ,πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β δίνει άμεση ενέργεια και τόνωση.
- Λαχανικά (καρότο, αβοκάντο, αγγούρι κτλ) σχεδόν ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα προσφέρουν κορεσμό και πληθώρα αντιοξειδωτικών , βιταμινών και μετάλλων ενισχύοντας την υγεία και την ευεξία μας.
- Θερμιδικό περιεχόμενο: Αυτό έχει διακυμάνσεις ανάλογα το sushi και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Όσο πιο απλό χωρίς μαγιονέζες και τυρί κρέμα ή σως τόσο λιγότερες θερμίδες.
Καλή απόλαυση!