Η θρεπτική αξία της Μπανάνας
Η θρεπτική αξία του Αυγού
“Το Σάββατο που αγαπώ
Τρώω το ψάρι το ψητό”
Η θρεπτική αξία του Ψαριού
Με καταγωγή από την όμορφη Καβάλα, το Σαββατιανό ψάρι είχε πάντα την καλύτερη θέση στο τραπέζι και στην καρδιά μας!
Τι μας προσφέρει όμως ; Γιατί είναι καλό να το τρώμε;
Ξεκινώντας από την γεωγραφική θέσης της Ελλάδας μας , τα πελάγη μας είναι πλούσια σε φρέσκα και καλά ψάρια για όλα τα γούστα.
Το ψάρι έχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά μικρότερο κορεσμένο λίπος από το κρέας και είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά που βοηθά:
- Στην μείωση των φλεγμονών.
- Στην υγειά των αρθρώσεων.
- Στην μείωση της χοληστερίνης.
- Στην μείωση των χρόνιων πόνων.
- Στην ξηροφθαλμία.
- Στο υγιές δέρμα και μαλλιά.
Πλούσιο είναι επίσης σε όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D ,E, K που έχουν ισχυρή δράση στα οστά, τις ορμόνες, την διάθεση ,το δέρμα, τον καλό ύπνο αλλά και πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως φώσφορος ,ασβέστιο, σίδηρο , μαγγάνιο και πολλά άλλα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μειώνει την εμφάνιση των ελεύθερών ριζών.
Τι συμβαίνει όμως με τα βαρέα μέταλλα και πως επηρεάζουν την υγεία;
Βαρέα μέταλλα συναντάμε συνήθως στα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί . Ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε μεγάλα ποσοστά τοξικότητας στην ιχθυοπαραγωγή μας αλλά συστήνεται να καταναλώνουμε μικρά και μεγάλα ψάρια . Εξάλλου είναι αδύνατον να καταναλώσουμε την τεράστια ποσότητα που απαιτείται για τοξικότητα.
Τα βαρέα μέταλλα συσωρεύονται στο συκώτι και μπορέι να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα εσωτερικά μας όργανα και το νευρικό μας σύστημα. Για το λόγο αυτό τα μεγάλα ψάρια δε συστήνονται σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες.
Πώς να το συνδυάσω;
Με φρέσκια σαλάτα ή βραστά λαχανικά και ζυμωτό ψωμάκι είναι για μένα ο καλύτερος συνδυασμός,όσο για τις θερμίδες;
Αυτές κυμαίνονται από 150-300 kcal ανά 100 γρ σε ψητό η βραστό ψάρι (1/2 παλάμη περίπου)
Η μερίδα ψαριού ισούται με : 250-400 kcal