Θρεπτική αξία του Ροδάκινου
Η θρεπτική αξία του Ψαριού
“Το βουνό για ανέβω
Μια μπανάνα λαχταρώ
Δίνει ενέργεια πολύ
Και σε ‘φτιαχνει’ στην στιγμή!”
Το πιο δημοφιλές σνακ αλλά και φρούτο λόγω της γλυκιάς της γεύσης αλλά και της ευκολίας στην μεταφορά, συνάμα όμως από τα
πιο παρεξηγημένα λόγω του θερμιδικού του περιεχομένου.
Για να μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα γι΄ αυτό τη μπανάνα που τόσο αγαπάμε!
Η μπανάνα είναι πολύ θρεπτική καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, ριβοφλαβινη, νιασίνη και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ασβέστιο ,σίδηρο ,βιταμίνη Α και C.
Έχει υψηλότερη θερμιδική αξία σε σχέση με το υπόλοιπα φρούτα (μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 120-150 kcal σε σχέση με ένα μήλο που περιέχει 60kcal) γι’ αυτό είναι ιδανική για παιδιά και αθλητές.
Που ωφελέι τον ανθρώπινο οργανισμό;
- Η υψηλή της περιεκτικότητα σε κάλιο την κάνει ιδανικό σνακ σε όσους πάσχουν από αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών, αλλα και για όσους ιδρώνουν πολύ ή εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το κάλιο βοηθά στην καλύτερη ενυδάτωση.
- Η μικρή περιεκτικότητα της σε πρωτεινη (1,1γρ) την καθιστά ένα χορταστικό σνακ, ενώ οι φυτικές στερόλες που περιέχει βοηθούν στην μείωση της απορρόφησης χοληστερινης από τις τροφές.
- Τέλος η περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες βοηθά την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου ενώ η διαλυτότητα των φυτικών ινών που περιέχει την καθιστούν ιδανική στους πάσχοντες από γαστρεντερικές διαταραχές
Μπορώ να την καταναλώσω σε δίαιτα;
Μα φυσικά!!! Τίποτα δεν απαγορεύεται σε μια ισορροπημένη διατροφή αλλά η συχνότητα και η ποσότητα που πρέπει να καταναλωθεί υπολογίζεται βάση του ιστορικού υγείας , φυσικής δραστηριότητας και διατροφικών συνηθειών.