Θρεπτική αξία του Μπρόκολου
Η θρεπτική αξία του Κερασιού
Ζουμερό , κόκκινο και δροσερό
είναι το καρπούζι που τόσο λαχταρώ!
Θρεπτική αξία του καρπουζιού
Μπήκαμε λοιπόν για τα καλά στο καλοκαίρι και καλοκαίρι χωρίς καρπούζι δεν υπάρχει. Για να δούμε τι θα μας προσφέρει αυτό το τόσο νόστιμο φρούτο; Αυτός ο όχι άδικα πρωταγωνιστής του καλοκαιριού μας προσφέρει την μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό ( σχεδόν 90%) για αυτό και γίνεται αγαπημένο γεύμα στις μεγάλες ζέστες. Έχει πληθώρα μεταλλικών στοιχείων με κυριότερο το κάλιο που βοηθά στην μείωση των κατακρατήσεων. Περιέχει φυσικά καρετονοειδή ( εκεί οφείλετε το χρώμα του) βιταμίνη Α , B6,B1 και C, ενώ η υψηλή του συγκέντρωση σε λυκοπένιο μας δίνει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.
Πόσο πρέπει να φάω;
Το καρπούζι εάν το μετρήσουμε σε μερίδες των 100γρ ( περίπου 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ) δεν έχει παρά μόνο 60 θερμίδες. Το σύνηθες πρόβλημα είναι ότι καταναλώνουμε πολύ περισσότερες μερίδες ( κατά μέση εκτίμηση 5-6 μερίδες) πιστεύοντας ότι λόγω τις διουρητικής του δράσης θα απαλλαγούμε και από τις θερμίδες του. Εδώ λοιπόν θέλω προσοχή καθώς δεν είναι δυνατό να ‘ ουρήσουμε’ τις θερμίδες του. Μέσω των ούρων αποβάλλουμε μόνο τα υγρά και χρεωνόμαστε τις θερμίδες ιδιαίτερα εάν δεν ελέγχουμε την ποσότητα.
Αντικαθιστά το νερό;
Μπορεί το καρπουζάκι μας να μας δροσίζει και να μας τονώνει αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλέψει από την ημερήσια κατανάλωση του νερού μας. Αυτό γιατί το καρπούζι περιέχει σάκχαρα και μπορεί στιγμιαία να ενυδατώνει απαιτεί όμως πολύ καλή ενυδάτωση για την πλήρη πέψη του. Και το καρπούζι καρπούζι και 2 λίτρα νερό!
Θα αδυνατίσω εάν το τρώω για βραδινό;
Όχι απαραίτητα! Πρώτα από όλα το καρπούζι είναι ένα φρούτο ! Υπολείπεται σε άλλα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνει το βραδυνό μας όπως πρωτεινη π.χ γαλακτοκομικά, κρέας ,αυγό …σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης , παξιμάδια , δημητριακά κτλ.
Έτσι κινδυνεύουμε να συμβούν τα εξής:
α) να χάσουμε βάρος αλλά κύριος νερό και όχι λίπος.
β) να ξεφύγουμε σε υπερβολικά μεγάλη μερίδα χωρίς μεταβολική ικανότητα άρα πρόσληψη λίπους.