
Detox Nutrition: Αφεψήματα βοτάνων για καθαρισμό του οργανισμού!

Η Σοκολάτα: Απόλαυση με Οφέλη για την Υγεία και την Ψυχολογία

Μήπως υποφέρεις από φούσκωμα, κατακράτηση, δυσφορία και χαμηλό μεταβολισμό; Μήπως έχεις δυσανεξία;
Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία;
Η Τροφική Δυσανεξία είναι αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα που προκαλείται από κάποια τροφή ή από συστατικό της.
Όταν υπάρχει δυσανεξία σε κάποια τροφή ή συστατικό της ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αφομοιώνει πλήρως, με αποτέλεσμα η ημιχωνεμένη τροφή να περνά στην κυκλοφορία του αίματος και να θεωρείται από τον οργανισμό ως “εισβολέας”. Έτσι ο οργανισμός κινητοποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα και παράγει τα ειδικά αντισώματα IgG για να αμυνθεί. Η τροφή ή το συστατικό αυτής γίνεται στόχος των αντισωμάτων IgG.
Όταν αυτή η κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται συνεχώς προκαλούνται πολλές άλλες αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού, με αποτέλεσμα η μία παθολογική λειτουργία να πυροδοτεί άλλη και τελικά να εκδηλώνεται με τη μορφή κάποιας πάθησης.
Επίσης, η άσκοπη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένισή του και έτσι όταν εισβάλει κάποιος πραγματικός «εισβολέας» (ιοί, μικρόβια κ.λπ.) να μην μπορεί να τον αντιμετωπίσει και να προσβάλλεται συχνά από ασθένειες. Ακόμη, λόγω της συνεχούς δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος δημιουργούνται φλεγμονές σε ιστούς και όργανα του σώματος.
Ενώ τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται άμεσα, τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας εμφανίζονται μετά από ώρες ή ακόμα και μετά από κάποιες ημέρες και επομένως είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί η συγκεκριμένη τροφή που τα προκαλεί.
Επίσης, η Τροφική Δυσανεξία σε μια τροφή δεν προκαλεί πάντοτε τις ίδιες αντιδράσεις στον οργανισμό και έτσι το σύμπτωμα μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε φορά ως προς τον βαθμό αντίδρασης του οργανισμού και ως προς τη διάρκειά του. Ακόμη, μπορεί να είναι διαφορετικά τα συμπτώματα που προκαλεί η ίδια τροφή σε διαφορετικά άτομα.
Πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και ωφέλιμες για τον οργανισμό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πιθανό να προκαλούν δυσανεξία σε κάποιο άτομο, ασχέτως αν είναι συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας. Για τον λόγο αυτόν είναι συνετό να ελέγξουμε μήπως κάποιο τρόφιμο μας προκαλεί Τροφική Δυσανεξία και να ακολουθήσουμε κατάλληλη δίαιτα και οδηγίες.
Συμπτώματα και παθήσεις που συνδέονται με την Τροφική Δυσανεξία
Πώς μπορώ να απαλλαγώ;
Με το ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΣΕ 59 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΩΝ FOOD DETECTIVE™ PROFESSIONAL
Το μόνο τεστ, που χρησιμοποιεί την παγκοσμίως επιστημονικά αναγνωρισμένη διαγνωστική μέθοδο ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) και παρέχει αποτελέσματα μέσα σε μόλις 40΄.
- Ελέγχονται τα αντισωμάτων IgG προς 59 τροφές
- Απλή και ανώδυνη διαδικασία
- Έγκυρα και ακριβή αποτελέσματα
- Χρειάζονται μόνο 40 μόνο λεπτά
- Γίνεται με “ζωντανό” αίμα, το οποίο δεν έχει υποστεί φθορά λόγω της καθυστέρησης αποστολής του σε εργαστήριο
- Χαμηλό κόστος
- Η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να αρχίσει άμεσα
Η διαγνωστική μέθοδος ELISA είναι μια ανοσοενζυμική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται εκτενώς για την ανίχνευση διαφόρων αντιγόνων και αντισωμάτων, αλλά και για επιδημιολογικές μελέτες. Με τη μέθοδο αυτή μετρούνται τα ειδικά αντισώματα IgG (Immunoglobulin G) που αναπτύσσει ο οργανισμός προς διάφορες τροφές ή συστατικά αυτών.
Έχει υποβληθεί σε πολλές επιστημονικές έρευνες και έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Είναι μια απόλυτα ασφαλής, έγκυρη και αξιόπιστη μέθοδος εξέτασης της δυσανεξίας.
Επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από Academic Department of Medicine του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νοτίου Μάντσεστερ και στην οποία συμμετείχαν 32.100 άτομα με συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, έδειξε ότι η αποφυγή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των τροφών για τις οποίες έδειξε το τεστ που βασίζεται στον προσδιορισμό των αυξημένων αντισωμάτων ΙgG ότι υπάρχει δυσανεξία, είναι αποτελεσματική.
Ανεξάρτητος έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από το Department of Health Science του Πανεπιστημίου της Υόρκης, η οποία ζητήθηκε από το Αllergy UK, επικύρωσε την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του FOOD DETECTIVE™ PROFESSIONAL .
Ποιες τροφές ελέγχονται με το FOOD DETECTIVE™ PROFESSIONAL;
Ελέγχονται 59 τροφές της καθημερινής μας διατροφή
- Σιτηρά: σιτάρι (σκληρό, μαλακό), καλαμπόκι, σίκαλη, βρώμη, γλουτένη, ρύζι
- Γαλακτοκομικά & Aυγά: γάλα (αγελαδινό), ολόκληρο αυγό
- Κρέας: βοδινό, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό
- Ψάρια / Θαλασσινά : ποικιλία γλυκού νερού (σολομός, πέστροφα), ποικιλία οστρακόδερμων (γαρίδα, καραβίδα, καβούρι, αστακός, μύδι), ποικιλία άσπρων ψαριών (μπακαλιάρος, γάδος, γλώσσα), τόνος
- Λαχανικά: πατάτα, ντομάτα, αγγούρι, λάχανο, καρότο, μπρόκολο, σέλινο, πράσο, ποικιλία οσπρίων (αρακάς, φακές & άσπρο φασόλι), ποικιλία πιπεριών (κόκκινες, πράσινες, κίτρινες), σόγια
- Φρούτα: πορτοκάλι & λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μήλο, πεπόνι (κανταλούπε), καρπούζι, φράουλα, μαύρο φραγκοστάφυλο, ελιά
- Ξηροί καρποί & Σπόροι: αμύγδαλο, καρύδι, κάσιους, φιστίκι
- Βότανα & Μπαχαρικά: σκόρδο, πιπερόριζα
- Διάφορα: κακάο, μανιτάρι, τσάι, μαγιά
Τι πρέπει να κάνετε μετά τα αποτελέσματα
Μετά τον τον προσδιορισμό των τροφών που προκαλούν τροφική δυσανεξία σας συνιστούμε να:
- Αποφύγετε την κατανάλωση αυτών των τροφών για τουλάχιστον 6 μήνες. Αφαιρώντας αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας για 6-8 μήνες, σταματά η συνεχής αντίδραση του οργανισμού προς αυτές και μειώνονται οι φλεγμονές που προκαλούνται από τη συνεχή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το διάστημα των 6 μηνών ορίζεται έτσι επειδή η μνήμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να θεωρεί ορισμένες τροφές ως «εισβολείς» και επομένως η παραγωγή των αντισωμάτων IgG διαρκεί περίπου 5-6 μήνες. Μετά το πέρας των 6 μηνών διαγράφεται από τη μνήμη των κυττάρων αυτή η πληροφορία και επομένως δεν αντιδρά προς τα συγκεκριμένα τρόφιμα. - Εφαρμόσετε τα πρωτόκολλα της διατροφής για Δυσανεξία .Το Dietherapy μετά από πολύχρονη εμπειρία έχει εκπονήσει ειδικά πρωτόκολλα για την αποτοξίνωση του οργανισμού και τη ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος ανάλογα με τις ενδείξεις του τεστ. Στο Dietherapy είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε σε αυτή την αλλαγή.
- Επαναλάβετε το τεστ μετά από 1 έτος. Εάν παρουσιάζετε δυσανεξία σε περισσότερες από 10 τροφές, εκ των οποίων τουλάχιστον 4 είναι με σταυρούς, τότε σας συμβουλεύουμε να επαναλάβετε το τεστ μετά από 6-8 μήνες.
Κλείστε σήμερα ο ραντεβού σας στο Dietherapy και δείτε την ευεξία σας να αλλάζει και το μεταβολισμό να επαναλειτουργεί!
Βιβλιογραφία
-
Atkinson W, et al. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomized controlled trial. Gut. 2004;53:1459-1464.
-
National Center for Biotechnology Information (NCBI) – Food Intolerance & IgG testing
🔗 https://www.ncbi.nlm.nih.gov -
Harvard Health Publishing – Food Intolerance vs. Food Allergy
🔗 https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/food-intolerance-vs-food-allergy -
Allergy UK – IgG Food Testing
🔗 https://www.allergyuk.org -
Orthomoriaki – Food Detective™ Professional
🔗 https://www.orthomoriaki.gr/food-detective/




